17 iun. 2015

Gem de cirese


Of, a trecut asa de mult timp de cand nu a mai facut gem de cirese, incat  am uita cat de bun este,mai ales ca ciresele sunt culese de mine (bine inteles si cu ajutor ) din pomul nasilor nostri de cununie Mona si Silviu carora pe aceasta cale le multumesc. Sa trecem la retata.

Ingrediente :
- 5 kg cirese fara sambure
- 1 kg zahar
- zeama de la o jumatate de lamaie
-  o jumatate de pastaie de baton de vanilie
Prepararea gemului :
-  ciresele se spala si se scot samburi (aici nu am avut ajutor :((  deci munca de chinez)
-  ciresele se pun intr-o oala mare cu fundul gros, apoi oala se pune pe foc potrivit si amestecam din cand in cand cu lingura de lemn (eu am una speciala cu coada lunga pe care o folosesc numai la gemuri).
- gemul se fierbe o ora si jumatate apoi se pune zaharul, zeama de lamaie si pastaia de vanilie apoi firbem gemul inca o ora si jumatate (acum amestecam tot timpul ca zaharul se prinde mai repede de fund).
- borcanele se pun in cuptor la sterilizat apoi se pune gemul fierbinte dupa care le punem capacul apoi se intoarc borcanele cu capacul in jos pentru sigilare cateva minute.
- borcanele se pun in tava apoi se acopera cu un prosop ud si se pun in cuptor (apoi aprindem cuptorul) la 140 grade pentru 30 minute apoi se lasa in cuptor la racit.
- borcanele se sterg si se eticheteaza daca doriti apoi se depoziteaza.

Pofta buna  ! ! !




















Niciun comentariu: