6 iun. 2015

Gem de capsuni cu ghimbir



O reteta de gem de capsuni cu ghimbir putin mai neobijnuita, dar va asigur ca este foarte gustos si aromat. Gemul merita incercat chiar daca facem o portie mica. Si ca sa nu existe discutii ca este gem sau dulceata diferentele dupa parerea mea sunt :



-  gemul este mai solid, adica are mai multe fructe si mai putin lichid fata de dulceata care are fructele intregi si mai mult lichid.
- gemul are mai putin zahar decat dulceata, deci nu este asa dulce ca dulceata.
- gemul se fierbe mult mai mult decat dulceat, deci fructele nu trebuie neaparat zdrobite pentru a se forma o pasta groasa.
-  la dulceata in unele cazuri se adauga si apa la gem nu.
Aste sunt doar cateva diferente dintre gem si dulceata, deci in concluzie eu am preparat Gem.
Ingrediente :
-  3 kg capsuni curatate
- 450 gr  zahar
- o lingura de ghimbir ras (cam 20 gr )

Prepararea gemului :
-  capsunele se trec prin apa (nu se tine in apa) si li se rupe codita apoi se pun intr-o oala incapatoare (pentru ca va face spuma pe care eu o las pentru ca doar asa stiu cand  va fi gata gemul).
Gemul e gata doar atunci cand Nu mai este spuma.
- oala se pune la foc domol si cand incepe sa fiarba se adauga ghimbirul ras apoi se lasa la fiert amestecand din cand in cand sa nu se prinda si cam dupa o ora de fiert adaugam zaharul (acum trebuie amestecat tot timpul) si se mai fierbe gemul inca o ora sau pana Nu mai este spuma.
- gemul se pune in borcane sterilizate apoi se intorc cu capacul injos pentru sigilare apoi se aranjeaza in tava iar deasupra le acoperim cu un prosop ud si le punem in cuptor la 140 grade pentru 30 minute dupa care se lasa in cuptor la racit.
- dupa ce s-au racit borcanele se sterg si se eticheteaza ( daca doriti ) apoi se depoziteaza.

Pofta buna  ! ! !

















Niciun comentariu: