La noi de sarbatori nu lipsesc niciodata de pe masa cozonacii, de aceea de cate ori am ocazia sa gust un cozonac bun, nu ezit sa cer si reteta, asa am obtinut si reteta asta de cozonac de la o colega.
Ingrediente pentru 3 cozonaci mari :
- 8 ou
- 12 linguri de zahar
- 40 gr drojdie
- 500 ml lapte
- 150 ml ulei
- un praf de sare
- 1, 8 - 2 kg faina
- coaja razalita de la 2 portocale
Umplutura:
- cozonacul se poate umple cu ce doriti sau va place, eu am facut unul cu mac, unul cu ciocolata rasa si unul cu rahat.
Prepararea :
- se amesteca într-un bol incapator doua oua întregi, doua galbenusuri, 4 linguri de zahar, drojdia, 200 ml de lapte caldut, uleiul si un praf de sare și se lasa la dospit.
- intr-un alt bol se bat spuma 6 albuse cu 8 linguri de zahar, apoi se toarna laptele care a fost fiert si putin racit, aceasta compozitie se pune peste primul bol care a stat la dospit, apoi se pune faina cat este nevoie si se framanta bine aluatul.
- aluatul se pune la dospit într-un loc caldut si ferit de curent de aer.
- dupa dospire aluatul se inparte in 3 bucati egale si se intinde pe blatul de lucru cu sucitorul si se umple.
- daca alegeti sa faceti cu mac atunci, macul se macina si se amesteca cu zahar, coaja de lamaie si vanilie apoi se presara peste aluatul care se suceste si se pune in tava de copt si se lasa iar la dospit.
- galbenusele ramase se bat putin si apoi se unge cozonaci cu ele dupa dospire, apoi se coc cozonacii in cuptorul incins la 170 grade pentru 50 - 60 minute sau se poate verifica cu o scobitore (daca scobitoarea este curata atunci cozonacul este gata).
Cozonacul nu se usuca daca este infasurat in folie de plastic si tinut in camara.
P.s Mersi Diana pentru reteta.
Pofta buna !!!
Ingrediente pentru 3 cozonaci mari :
- 8 ou
- 12 linguri de zahar
- 40 gr drojdie
- 500 ml lapte
- 150 ml ulei
- un praf de sare
- 1, 8 - 2 kg faina
- coaja razalita de la 2 portocale
Umplutura:
- cozonacul se poate umple cu ce doriti sau va place, eu am facut unul cu mac, unul cu ciocolata rasa si unul cu rahat.
Prepararea :
- se amesteca într-un bol incapator doua oua întregi, doua galbenusuri, 4 linguri de zahar, drojdia, 200 ml de lapte caldut, uleiul si un praf de sare și se lasa la dospit.
- intr-un alt bol se bat spuma 6 albuse cu 8 linguri de zahar, apoi se toarna laptele care a fost fiert si putin racit, aceasta compozitie se pune peste primul bol care a stat la dospit, apoi se pune faina cat este nevoie si se framanta bine aluatul.
- aluatul se pune la dospit într-un loc caldut si ferit de curent de aer.
- dupa dospire aluatul se inparte in 3 bucati egale si se intinde pe blatul de lucru cu sucitorul si se umple.
- daca alegeti sa faceti cu mac atunci, macul se macina si se amesteca cu zahar, coaja de lamaie si vanilie apoi se presara peste aluatul care se suceste si se pune in tava de copt si se lasa iar la dospit.
- galbenusele ramase se bat putin si apoi se unge cozonaci cu ele dupa dospire, apoi se coc cozonacii in cuptorul incins la 170 grade pentru 50 - 60 minute sau se poate verifica cu o scobitore (daca scobitoarea este curata atunci cozonacul este gata).
Cozonacul nu se usuca daca este infasurat in folie de plastic si tinut in camara.
P.s Mersi Diana pentru reteta.
Pofta buna !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu